8 Mayıs 2009 Cuma

Tiroid bezi hastalıkları

Guatr
Tiroid bezinin normalden büyük oluşuna guatr denir. Tiroid büyümesi difüz, tek nodüllü veya birden fazla nodüllü olabilir. Guatrın difüz büyü­mesi mutlaka fonksiyon bozukluğunun olduğunu göstermez, tersine, guatr büyümelerinin çoğunda fonksiyon bozukluğu yoktur.
Tiroid bezinin çok çalışması (Hipertiroidizm)
Bu durumda tiroid bezi gerekenden daha fazla hormon salgılar. İştah ar­tar, korku, gerginlik, sinirlilik, ruhi dengesizlik, kalp çarpıntısı, kilo kaybı görülür. Hipertiroidizmin sebebi maddi olmaktan çok manevidir. Tedavi­ye ilk önce namazları düzelterek, tesbih çekmeyi ve Kur'an-ı Kerim oku­mayı artırarak başlanır. Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere haftada iki gün, devamlı 36 saatlik açlık yapmak ve beslenmedeki zararlı alışkanlık­ları terk etmek gerekir. Bu oruca 4 hafta boyunca devam ettikten sonra günlük açlıklara başlanır. 3 günlük açlıklar 7 gün ara ile 7 defa tekrarlanır. 1. açlıktan sonra karaciğer temizlemesi yapılır. ("Karaciğer temizlemesi 3. günden itibaren" bölümüne bakınız.) . Sonra da tam iyileşene kadar dolu­nay günlerinde yani hicrî ayın 13,14,15. günlerinde 3 günlük açlığa devam etmek gerekir.
Bazı dua ve ayetlerin de bazı hastalıklar üzerinde mucizevi etkisi vardır, bu hastalıklardan biri de nodüllü guatrdır. Duası da şudur: "Sübhanellahi vel-hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete il­la billahil aliyyil'azim". Bu duanın daimi tesbihi sonucunda, başka hiçbir te­davi olmadan, bir hafta içinde nodüllü guatrın yok olduğu görülmüştür.
Sülük kullanımı da çok başarılı olabilir: Bazen ilk sülük tedavisinden sonra ısırılan noktalara uygulanacak vakumlama ile nodul çıkartılabilir. An­cak iyileşmenin stabil olması için mutlaka genel tedavinin yapılması gere­kir.
Tiroid bezinin az çalışması (Hipotiroidizm)
Tiroid bezinin az çalışmasında ise umursamazlık, yorgunluk, şuur uyu­şukluğu, hareketsizlik, kilo artışı, saç dökülmesi, depresyon gibi haller gö­rülür. Kan grubu "A" olanlarda tiroid bezinin, diğer kan grubu taşıyıcıları­na göre daha az çalışması doğaldır ve mizaca bağlı bir durumdur. Bu, Kan grubu "A" olanlarda mide asidinin az üretilmesi ve metabolizmanın daha yavaş çalışmasıyla bağlantılıdır. Hipotiroidizme, bütün rahatsız edici belir­tileriyle, en çok kan grubu "A" olanlar yakalanır.
Tecrübemize göre sebebi şudur: Yağları ve kırmızı eti hazmedemediği için, kan grubu "A" olanların damarlarında katı tıkanıklıklar kolay oluşur. Tiroid bezindeki damarların tıkanmasıyla, kan dolaşımı bozulur ve bu durum normal miktarda enzim üretimini engeller.
Tedaviye, beslenme listesinden, zeytinyağı hariç bütün yağların çıkar­tılmasıyla ve 3 günlük açlıkların 7 gün arayla 7 defa yapılmasıyla başlanır.
5. açlıktan sonra karaciğer temizlemesi ve 7. açlıktan sonra böbrek te­mizlemesi yapılır ("Karaciğer temizlemesi" 3. günden itibaren bölümüne bakınız.) 3 ay sonra 10 günlük açlık yapılır. Ancak bu 3 ay boyunca ve ta­mamen iyileşinceye kadar, dolunay günlerinde, yani hicrî ayın 13,14,15. günlerinde 3 günlük açlığa hiç bırakmadan devam etmek gerekir, aç olarak bu acı bitkilerden birisi devamlı kullanılır:
Pelinotu ve sinameki öğütülüp, yarıyarıya karıştırılarak 3 hafta boyun­ca günde 2 defa bu karışımdan yarım çay kaşığı, 1 bardak suyla yutu­lur.

Veya
• 3-5 tane acı badem, 5-7 tane tatlı badem ile birlikte 3-5 ay boyunca hiç ara vermeden yemekten önce yenir.
Veya
• Bir avuç orman sarmaşığının taze yaprakları rondo ile ezilir veya ha­vanda dövülür. 200 gr. su eklenerek 15-20 dakika bekletilir. Sonra sü­zülür ve gün boyu yudum yudum içilir. Aynı karışım hergün taze ha­zırlanarak 5-7 gün boyunca kullanılır.
Veya
• Her seferinde 1 tatlı kaşığı kurutulmuş orman sarmaşığı yaprağı 15 dakika demlenir ve günde 3 defa aç karnına içilir. Aynı şekilde hazır­lanmış sarı kantaron çayı ile dönüşümlü olarak 2-3 hafta boyunca kul­lanılır.
• Yağlı kağıda bal sürülür, üzerine öğütülmüş hardal tohumu serpilir ve tiroid bölgesine sarılır. Sonra da 3-4 kat bezle kapatılır ve 20-30 daki­ka bekletilir.
Veya .
• Her akşam çörekotu öğütülür ve eski zeytinyağı veya zeytinyağının tortusu ile karıştırılıp tiroid bölgesine konur. Yağlı kağıtla ve bezle sa-bitleştirilerek sabaha kadar bekletilir.
Veya
• Bir miktar taze orman sarmaşığı yaprağı veya taze ısırganotu, ya da acı kavun yaprağı ezilir, yağlı kağıt üzerine konarak tiroid bölgesine sarılır. 3-4 kat bez ile kapatılır ve sabaha kadar bekletilir.
• Her yıl, ilkbahardan itibaren mevsim sonuna kadar taze hindibayı sa­lata için kullanmak, mevsim bittikten sonra ise kuru yapraklarını eze­rek salatalara ve yemeklere serpmek veya suyla her gün 1 tatlı kaşığı yutmak ya da 1 kahve kaşığı öğütülmüş kuru hindiba kökünü her gün suyla yutmak çok faydalıdır.
• 1 tatlı kaşığı deniz yosununu su ile ıslatarak, yemekten önce yutma veya salataya eklemek suretiyle devamlı kullanmak tiroid bezini uyarır.
Tiroid bezinin genel tedavisi
• Boynun ön kısmına, guatra en yakın bölgelere 7-9 tane,- 1-2 hafta son­ra doğrudan tiroid bezine 11-21 tane sülük konur. Sülükler düştükten sonra ışınlan noktalara vakum yapılır.
2 hafta sonra kulakların arkasına, şakaklara ve ense çukurunun altına toplam 21 tane sülük konur.
Sülük tedavisiyle birlikte başlanarak 14 gün boyunca, bir gün yanakla­rın kulaklara en yakın bölgesine, ertesi gün çene altına olamak üzere kupa çekilir. Her 3 ayda bir defa tekrarlanır.
Sülük tedavisi bittikten 3 hafta sonra aşağıdaki sıraya göre l'er hafta arayla hacamat yaptırılır. Sonra aynı hacamatlar aynı sırayla ayda bir defa olacak şekilde yaptırılır, sonra da ihtiyaca göre hacamatlara de­vam edilin
1. Omuzlar, 2. Boyun, 3. Kafa, 4. Kürek kemikleri arası, 5. Bel ve kuy­ruk sokumu, 6. Dizler, 7. Tekrar kafa hacamatı.
Bu işlemlerdeki amaç, hacamatla tiroid bezi damarlarında bulunan katı tıkanıklıkları açmak, sülüklerin enzimi ile, eriyebilen tıkanıklıkları eritmek, kupalarla, bu bölgede biriken maddeyi dağıtarak tiroidde kan dolaşımını düzeltmektir.
Açlıkların arasındaki günlerde her sabah ve akşam 1 tatlı kaşığı taze öğütülmüş çörekotu + 20 mg. arı sütü + biraz bal karıştırılır ve ağızda eritilerek yutulur.
Yarım veya bir saat sonra başlayarak tercihe ve mevsime göre, aşağıdaki karışımlardan biri öğleye kadar 3 defa içilir:
· Kırmızı pancar suyu + aynı miktarda ıspanak suyu + 30 gr. kereviz Yaprağı suyu,
· Havuç suyu + aynı miktarda kırmızı pancar suyu + 20 gr. maydanoz suyu + 20 gr. kereviz yaprağı suyu,
· Havuç suyu + aynı miktarda brokoli suyu + 30 gr. kereviz yaprağı suyu veya 50 gr. patates suyu + 150 gr. havuç suyu + 30 gr. kereviz yaprağı suyu,-
· 150 gr. beyaz lahana suyu + 50 gr. kırmızı pancar suyu + 30 gr. may-danoz suyu + 50 gr. Su 2-3 ay devam edilir. Bu karışımlar tiroid beziyle birlikte tüm bezlerin mükemmel bir şekilde temizlenip dengeli çalışmasını sağlar.
Uyarı: Sebze suyu karışımlarından biri bağırsaklarda gaz yaparsa, gaz yapmayan birine geçmek gerekir.
Ayrıca tere tohumunu balla yemek, bilhassa olgunlaşmamış ve yeni top­lanmış tohum, guatr hastalığına çok iyi gelir. Çilek mevsiminde her gün yemek yerine 1-1,5 kg. çilek yemek ve haftanın 2 gününü sadece çilekle geçirmek guatr için çok iyidir. Çilekte, tüm bezlerle birlikte tiroid bezinin de dengesini sağlama özelliği vardır.
Büyümüş tiroid bezine uygulanacak kompresler:
• Yabani semizotu, sinirliot, ısırganotu veya asmanın yeni filizleri ve yaprakları veya orman sarmaşığı ya da yeni çıkan ceviz yaprakları ezi­lerek yağlı kağıt üzerine yerleştirilir ve tiroide sarılır. Bez ile sabitleş-tirilip 5-7 saat bekletilir.
Veya
• Isırganotu yakılır, külü yeni öğütülmüş ısırgan tohumu ile karıştırılır. Akşam guatr üzerine konup sarılır ve sabaha kadar bekletilir.
Ceviz ağacının tamamı guatr için şifadır.
• Bir ay boyunca hergün, yeni çıkmaya başlayan cevizlerin vişne çekir­deği büyüklüğünde olanlarından 3-4 tane, fındık içi büyüklüğüne eri­şenlerden ise günde 2 tane yutulur.
• Ceviz ağacının taze yapraklan kurutulur, çayı demlenerek kışın gün­de 1 çay bardağı içilir.
• Cevizin iç kısımlarını oluşturan perdeler, açık çay rengi alana kadar kaynatılarak, günde 1 çay bardağı içilir. Bu çay ve ceviz yaprağından yapılan çay kabızlık yapabilir. Bu nedenle 2 hafta boyunca içtikten sonra 3-4 hafta ara vermek gerekir.
• Kabuklaşmamış taze cevizi bölerek, dudaklara değdirmeden, dişlere ve dişetlerine masaj yapmak dişleri beyazlaştırır, dişleri ve dişetlerini kuvvetlendirir, tartarı düşürür, siyah lekeleri yok eder, guatrı önler. Bu işlem çocuklara da yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder