8 Mayıs 2009 Cuma

Prostat hastalıkları

Prostat hastalıkları üç sınıftır:
• Enfeksiyonlu veya enfeksiyonsuz prostat iltihaplanması (prostatit),
• İyi huylu prostat büyümesi
• Prostat kanseri
Ancak, son 3-4 yılda ergenlik çağına ulaşmamış erkek çocukların hemen hemen üçte birinin prostat dokularındaki gelişimin farklı derecelerde geri­lediğini,- genç erkeklerde ise aynı sıklıkta değişime uğradığını görmekteyiz. Demek ki, yeni ve ciddi bir problemle karşı karşıya bulunuyoruz, ancak far­kında değiliz. ("GMO" bölümüne bakınız.)
Akut enfeksiyonlu prostatit, honokoklara bağlı olabilir (bel soğukluğu) ancak genellikle basit bir enfeksiyona bağlıdır. Her yaşta olabilen, fakat da­ha çok genç erkeklerde görülen bir hastalıktır. Bu hastalıkta sık idrara git­me, her 10 dakikada bir olabilir, idrar yollarında yanma ve çok ağrılı idra­ra çıkma en sık görülen belirtilerdir. Akut enfeksiyonlu prostatitin tedavisi 'yi yapılmazsa hastalığın tekrarlamasına, kronikleşmesine ve prostat büyü­mesine yol açabilir.

Kronik prostatit
Akut prostatitten sonra ya da genetiği değiştirilmiş ve kimyasal katkı maddeleri ve katkılı vücut bakım ürünleri kullanımı sonucunda oluşur. Kro­nik prostatitte bel üşümesi, be! ağrısı, meni azalması ve koyulaşması, spermlerin sayısında ve hareketinde azalma, spermlerin sakatlanması, idrar yollarında gıdıklanma ve yanma hissi, idrar yollarındaki yapışıklıktan kay­naklanan idrar yapmada zorluk, idrarla iltihap gelmesi ve baş ağrısı gibi be­lirtilerden birkaçını veya hepsini görmek mümkündür. Prostat büyümesi
Belirtileri geceleri sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, idrarı tam boşaltamama hissi, idrar kaçırma veya idrar damlamasıdır. Genç yaşlarda da başlayabilen prostat büyümesi, 50 yaş sonrası her iki erkekten birinde görülür. Ancak, büyümüş prostat her erkekte şikayetlere sebep olmayabi­lir. Ancak prostat idrar yolunu tıkamış, hasta idrar yapamaz hale gelmiş ve böbreklerde genişleme başlamışsa ameliyata başvurulmaktadır. Dünyada prostat ameliyatları %90 kapalı, %10 açık ameliyat şeklinde yapılır. Bu iki yöntemde de aynı sorunla karşılaşma ihtimali büyüktür: Cinsel ilişkide me­ni dışarı çıkmaz, mesaneye gelir. Ancak idrarla dışarı atılabilir. Bu problem­le karşılaşma oranı kapalı ameliyatlarda %50, açık ameliyatlarda ise %80'e kadar çıkabilir.
Son yıllarda kullanılan diğer bir ameliyat yöntemi de greenlight lazer yöntemidir. Greenlight lazer sistemi, uyguladığı yüksek enerji ile büyümüş prostat dokusunu buharlaştırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder