8 Mayıs 2009 Cuma

Siroz Tedavisi

4 hafta boyunca Davud aleyhisselam orucu yapılır: 1 gün aç kalınır, 1 gün bitki çayı ve üzüm suyu, elma suyu, greyfurt suyu, limon suyu gibi meyve suyu içilir, incir, karpuz yenir. örneğin: Birinci gün aç kalınacak, ikinci gün ise öğleye kadar meyve suları içilecek, öğleden sonra akşama kadar meyve, salata yenecek, zencefil veya kuşburnu çayı içilecek ve uykudan önce 30 gr. sarımsaklı zeytinya­ğı + 30 gr. limon suyu ile içilecek, ertesi gün tekrar aç kalınacak... Bu arada tercihe göre, istenirse meyve suyu yerine sebze suyu içilir ve meyve yerine salata yenebilir.
Sebze suyu olarak
• Havuç suyu + kırmızı pancar suyu karışımı,
• Pancar suyu + semizotu suyu karışımı,
• Kırmızı pancar suyu + ıspanak suyu karışımı,
• Havuç suyu + elma suyu karışımı 1/4 oranında su karıştırarak kullanılabilir.
istenirse, ıspanak, semizotu, hindiba, maydanoz, kuru soğan, yeşillik, kabak, havuç, kırmızı pancar, kereviz, sarımsak ile salata yapılabilir. Salata üzerine 1 çorba kaşığı sarımsaklı zeytinyağı gezdirilir ve bol limon suyu ek­lenir. Başka hiçbir şey yenmez.
• hafta bittikten sonra, sülük mevsimi ise sülük tedavisine, mevsimi değilse hacamat yaptırmaya başlanır. ("Hacamat" ve "Sülük tedavisi" bölümlerine bakınız.)
• 4 hafta sonra karaciğer temizlemesi yapılır. ("Karaciğer temizlemesi" 1. gün bölümüne bakınız.)
Karaciğer temizlendikten sonra
• Haftada 2 gün olmak üzere özellikle pazartesi ve perşembe günleri, 36 saatlik oruçlara devam edilir.
• Oruç tutulan günlerin dışındaki diğer 5 gün meyve suyu içilir, meyve ve sebze yenir, elma suyu + bal veya arı sütü + polen kullanılır
• Haftada 2 defa hafif yemek yenebilir. Yağ olarak sadece sarımsaklı zeytinyağı, yağsız pişirilen yemeğin üzerine gezdirerek veya salata ile kullanılır.
Oruç tutulmayan günler için örnek beslenme programı
• Greyfurt veya elma suyu içilir, (saat 07:00)
• 1 tatlı kaşığı bal, 20 mg arı sütü ile ağızda eritilerek yutulur, (saat 09:00)
• 100 gr. havuç suyu + 100 gr. elma suyu + 50 gr. su yudum yudum içilir, (saat 11:00)
• 150 gr. havuç suyu + 50 gr. kırmızı pancar suyu + 50 gr. su içilir, (sa­at 13:00)
• 1 tatlı kaşığı bal + 1 çay kaşığı polen yutulur, su veya zencefil çayı içi­lir, (saat 15:00)
• İncir, üzüm, hurma veya karpuz yenir, (saat 15:30)
• Havuç ve kırmızı pancar rendelenir, sarımsak veya soğan, semizotu, ıspanak, yeşillik ve limon suyu ile salata yapılır. Üzerine 1 çorba kaşı­ğı sarımsaklı zeytinyağı gezdirilir. Ekmek yerine bir avuç badem ile 3 tane acı badem yenir, (saat 17:00)
• Haftada 2 defa bu saatte sebze yemeği, et veya balık salata ile yene­bilir. "Et" bölümünden mizaca uygun olan et seçilir.
• Yemek yenmeyen 3 günde uykudan önce 30 gr. sarımsaklı zeytinyağı + 30 gr. limon suyu içilir, (saat 21-22:00)
Arı sütü ve polen bulunamazsa,
• 1 kahve kaşığı kavun çekirdeği + 1 çay kaşığı turp tohumu + 1 kahve kaşığı yeşil mercimek öğütülür, 150 gr. semizotu suyu + 50 gr. su ka­rışımıyla yutulur. Acıkınca meyve veya sebze suyu yukarıda anlatıldı­ğı gibi içilir.

Haftada 2 defa salata yerine yenebilen yemekler
Kabak, kereviz, taze fasulye, balkabağı veya semizotu yemeği ya da üzüm yaprağı, pazı veya karalahana dolması. Yemeğin üzerine 1 çorba ka­şığı sarımsaklı zeytinyağı gezdirilebilir. Yemekle birlikte 50-60 gr. saçta pişirilmiş kepekli ekmek veya haşlanmış pirinç yenebilir.
Bir öğünde yenilen yemek veya içilen sıvı miktarı 250 gramdan fazla olmamalıdır. Bu çok önemli bir husustur ve buna hayat boyu riayet etmek ge­rekir.
1 ay sonra karaciğer temizlemesi tekrarlanır. Karaciğer temizlemesin­den bir hafta sonra kireç temizlemesi, bir sonraki hafta böbrek ve mesane temizlemesi, daha sonraki hafta kan temizlemesi yapılır. Bu temizlemelerin tamamı bittikten bir hafta sonra ise 3 günlük açlıklara başlanır, 7 gün aray­la 7 defa yapılır. Son olarak da bir hafta sonra 10 günlük açlık yapılır. ("Aç­lıklar" bölümüne bakınız.)
Sonra:
Haftada 1 gün oruç tutmayı hiç bırakmadan, her hicrî ayın 13, 14, 15. günlerinde 3 günlük açlık yapılır ve 1 -3 ayda bir defa hacamat yaptırılır. Bu arada haftada 1-2 defa mizaca uygun olan et, 1 defa balık, 2 tane çiğ veya 3 dakikadan fazla kaynatılmamış taze köy yumurtası, 1-5 defa yoğurt veya kefir yenebilir. Ancak besinlerin %60'ı yeşillik, sebze, zeytinyağı, bal, zen­cefil, taze meyve veya doğal yollarla kurutulmuş meyve, özellikle, üzüm, incir, hurma, elma kurusu olmalıdır. Taze veya kuru inciri zeytinyağına ba­tırarak, yoğurdu sarımsak veya yeşillik ile, eti, yumurtayı ve balığı biraz tuz ve bol yeşil sebze ile,- balı zencefil, ceviz veya bademle,- zeytinyağını limon suyu, sarımsak ve yeşillikle yemek gerekir.
Uyarı: 7 günlükten daha bayat olan yumurta kullanılmamalıdır.

Sarımsaklı zeytinyağı hazırlama:
1 baş sarımsak dövülür ve bir su bardağı zeytinyağı ile karıştırılıp ağzı kapalı bir kavanozda 24 saat bekletildikten sonra süzülerek buzdolabında saklanır.
Bu tedavinin sonunda hasta iyileşebilir ve kendini çok iyi hissedebilir. Fakat hastalığın karaciğerin bazı bölümlerinde yaptığı tahribatı düzeltmek imkansızdır. Karaciğerin hastalıktan kurtulan bölümlerinden sağlıklı orga­nın göstereceği performans beklenemez. Bunun anlamı, hastanın, artık gö­revini tam yerine getirebilecek bir karaciğeri olmadığı ve ona yüklenmeme­si gerektiğidir. Aksi takdirde eski haline dönmesi işten bile değildir. "Dü­zenli yemek" bölümündeki Tavus Kuşunun hikayesinden ibret almak gerekir.
Sıhhatli insan kendisine kaç adet rızık vadisi kaldığını anlamayabilir, fa­kat siroz hastası anlamak zorundadır. Belki 2, belki 1 vadisi kalmıştır ve ka­rarını da buna göre vermelidir.
Hastanın karnında su toplanmışsa (istiska), şu ilaçlar kullanılır:
• Bir baş sarımsak + 10 tane taze yeşil zeytin + 1 havuç + 500 gr. su karışımı pişirilir, ezilip süzüldükten sonra içilir.
• Kurutulmuş acı kavun kökü öğütülür ve günde 1-3 defa 1/2 çay kaşı­ğı aç karnına su ile alınır. İlaç, ilk önce günde bir defa 1/2 çay kaşığı, sonra günde iki defa, sonra da üç defa alınır. Bu şekilde karındaki sıvı atılımını en iyi sağlayan doz tespit edilir ve bu tespit edilen doza göre kullanılır. Kan grubu "O", "B" ve "AB" olanlar dozu yavaş yavaş yüksel­terek dikkatli almalıdır. Günde bir buçuk-iki çay kaşığından fazla iç-mememeli ve bir hafta içtikten sonra 1-2 hafta ara vermelidir. Fakat kan grubu "A" olanlar 3 kaşığa kadar ve 3-4 hafta boyunca ara verme­den içebilirler.
Veya
• 30 gr. kuru veya 100 gr. taze acı kavun kökü ince kesilir, 1 litre su ile 15 dakika düşük ateşte kaynatılır ve süzülür. Sonra kökün suyundan 100 gr. alınır, 200 gr. bal şerbeti ile karıştırılarak yudum yudum gün boyunca içilir ve böylece 3 gün devam edilir. Sonra 3 gün ara verilir ve bir defa daha 3 gün tekrarlanır. Siroz hastalığına çok iyi gelir.
Uyarı: Acı kavun kullanırken ishal olunursa ishalin durması beklenir, is­hal durduktan 3 gün sonra yeniden başlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder