8 Mayıs 2009 Cuma

Nar Punica granatum

Hz. Ali (r.a.) "Allah'ın nuru, nar yiyenlerin kalbindedir" buyurmuştur. Biyolojik süreçleri hızlandırmada çok etkilidir. Sindirim sistemindeki bütün bozuklukları düzeltir, kanı temizler. Kalp zafiyeti, akciğer hastalıkları, iç yaralar, rahim akıntısı, safra rahatsızlığı, kusma, basur, sivilce ve uçuklarda kullanılır. Nar suyu, bal karışımı hazmı kuvvetlendirir. Kabuğu yeşil olan idrarı artırır, ekşisi iltihaplı hastalıklara ve diyabete, tatlısı ise boğaz ve göğüs hastalıklarına ilaçtır. Nar, ateşli hastalıklara şifadır. Çekirdekleri ve iç kabuğu ile yenirse, kabızlığı önler, mideyi temizler. Mevsiminde içilen nar suyu cildi temizler ve parlatır. Çekirdeksiz nar ve saf nar suyu kabızlık yapar. O yüzden nar suyunu içerken, günde 1 -2 defa üzüm veya incir yemeli ve buna 4-5 gün devam edilmelidir. Nar kabukları ishal kesici ve kurt düşürücü ilaç olarak da kullanılır.
· Narın dış kabuğu kurutulur ve öğütülür. Sabah ve akşam birer çay kaşığı su ile yutulur. Çocuklara ise 1/2 çay kaşığı verilir, bal ile karıştırılabilir. İshali durdurur, kurtları düşürür, sarkık mideyi toplar.
· Nar, çekirdeği ile beraber 4-5 gün yemeye devam edilirse bağırsak kurtlarını düşürür, ishali durdurur ve bağırsaklardaki yaralan kapatır.
· 1 çorba kaşığı kavrulmuş ve öğütülmüş pirinç 400 gr. su ile karıştırılır, 1 çorba kaşığı ince kesilmiş nar kabuğu eklenerek kaynatılır ve her seferinde 100 gr. olmak üzere günde 4 defa içilir veya lavman için kullanılır. ishali durdurur, mide ve bağırsak yaralarını kapatır.
· Nar çekirdekleri kurutulur ve öğütülür. Günde 2 defa, l'er çay kaşığı olmak üzere su ile yutulur. İshali durdurur, mide ve bağırsak yaralarını kapatır.
· Ekşi narın suyu sivilcelere ve uçuklara sürülür.
· Mide iltihabına karşı ve idrar söktürmek için, ekşi (bal ile olabilir) veya tatlı nar, çekirdekleri ile beraber yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder