8 Mayıs 2009 Cuma

Siroz

Karaciğer sirozunun en önemli nedenleri, önceden geçirilen viral veya toksik hepatit, alkol bağımlılığı veya kronik kalp yetmezliğidir. Fakat bazı siroz vakalarında, hastanın hikayesinde alkol bağımlılığı, kalp yetmezliği ya da viral hepatite rastlanmaz. Bu insanların hastalığı tamamen kronik asemptomatik toksik hepatit ve zararlı yeme alışkanlığına bağlıdır. Yemek­ten sonra meyve yemek bu hastalığa yol açan en önemli sebeplerden biri olabilir. ("Birbirine Ters Yiyecekler" ve "Karışık Yemek" bölümlerine bakınız.)
Karaciğer sirozu bir nedene değil, birçok nedene bağlı olsa da, oluşum süreci değişmez. Karaciğer hücrelerine zarar veren herhangi bir etken karşısında ölen hücrelerin yerini bağdokusu alır. Aşırı çoğalan bağdokusu daha sonra yakınındaki hücre ve damarları sıkıştırır. Böylece karaciğerde kan dolaşımı ve oksijen yetersizliği daha da artar. Sirozun aşırı bağdokusu üretimi kan dolaşımı bozukluğuna, kan dolaşımı bozukluğu devamlı zehirlenme ve iltihaplanmaya, devamlı zehirlenme ve iltihaplanma ise bağışıklık sisteminin tepkisine yol açar.
Siroz hastalığının tedavisi çok zor olmakla beraber, iyileşme, karaciğer­deki hastalığın evresine ve hastanın yaşına bağlıdır. Hastalığın son evresinde karaciğer büyüyebilir ya da küçülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder