8 Mayıs 2009 Cuma

Şişmanlık Obezite

Obezite, tüm dünyada çağımızın en önemli hastalıklarından biridir ve hasta sayısı hızla artmaktadır. Hatta salgına dönüştüğü bile söylenebilir. Obezite, kronik toksik hepatit, karaciğer yağlanması, safra kesesi taşı, di­yabet, kalp damar tıkanmaları, yüksek tansiyon, kısırlık, kanser, sırt ağrıla­rı, depresyon gibi ciddi sağlık sorunlarına ve daha pek çok hastalığın orta­ya çıkmasına yol açmaktadır. Obezlerin, taşıdıkları yükün artması nedeniy­le, iskeletlerinin deforme olduğu ve hayat sürelerinin kısaldığı da bir ger­çektir. Hastalığın artmasının en önemli nedeni, katkılı hazır yiyecek ve içe­ceklerle beslenme ve hareketsiz bir yaşam tarzından kaynaklanan hormon dengesizliğidir.
• Şişman insan, zayıflamak için öncelikle tükettiği yiyeceklerin genetiği­nin değiştirilmemiş olmasına dikkat etmelidir. ("GMO" bölümüne bakınız.)
• Su tüketimini günde 1,5-2 litreye kadar çıkarmalıdır. Su iştahı bastırır, vücudun fazlalıklarını eriterek çıkartmaya başlar. Vücut, bu işlem için çok miktarda enerji harcadığından yağları yakmaya mecbur kalır. Tüketilen suyun kalitesi de büyük önem taşır. Hafif olmayan su, kilo verme işlemini çok zorlaştırır, vücudu yıpratır. ("Su" bölümüne bakınız.)
• Zayıflamak ve sağlıklı olmak isteyenlerin rafine edilmiş katkılı tuz, şe­ker, domates salçası, kavrulmuş kuruyemiş, beyaz ekmek, rafine ve hidrojenize edilmiş yağlar ile katkılı hazır yiyecek ve içeceklerdenvazgeçmesi gerekir.
• Önce yemeğin miktarını azaltmadan, pişmiş yemeğe oranla çiğ meyve ve sebze miktarı artırılmalıdır. Pişmiş yemek miktarını bir öğüne ve en fazla iki çeşide indirmelidir.
• Mide ve bağırsakların durumu kontrol edilerek tedavisi yapılmalıdır. ("Mide ve bağırsakların tedavisi" bölümüne bakınız.)
• İkinci adım olarak karaciğer temizlemesi yapılarak, yenen yemeğin miktarı azaltılarak, oruç çoğaltılmalıdır. İlk önce her pazartesi 36 saat­ lik açlık yapılmalı,- alışınca 14 defa 3 günlük açlık yapılmalı, sonra da her hicrî ayın 13, 14, 15. günleri oruca devam edilmelidir. ("Açlık Tedavisi" bölümüne bakınız.) Obeziteden kurtulmak için orucun de­vamlılığı çok önemlidir.
• Gece yatarken sırt üstü ve sert yerde yatmak, sert çamaşır, doğal sert kumaştan dikilmiş giysi giymek tavsiye edilir. Giysilerin kumaşında birkaç sentetik iplik dahi olsa vücuttaki enerji akımını karıştırarak zayıflamayı zorlaştırır.
• Çok yememek için, yemeği iyice çiğnemek ve karıştırmadan tek çeşit yemek tüketmek gereklidir. ("Karışık yemek" ve "Az çiğnemek" bölüm­lerine bakınız.)
• Gıdalardan, mizaca uygun olan et ("Et" bölümüne bakınız.), balık, kabuklu yeşil mercimek, kuru fasulye, barbunya, kuru kepekli ekmek ve ya arpa ekmeği, esmer pirinç, yulaf ve eski peynirin tercih edilmesi gerekir.
• Günlük beslenmenin ekseriyetini çiğ sebze, özellikle beyaz lahana, havuç, salatalık, kırmızı pancar, ıspanak, semizotu, turp ve maydanoz oluşturmalıdır. Meyvelerden limon, greyfurt, elma, vişne, erik, nar yenmeli ve çay olarak biberiye, anason, kekik, zencefil çayı ve yeşil çay içilmelidir.
• Üreme organlarının ve tiroid bezinin tedavisi yapılmalı, misvak kullanılmalı, hareket çoğaltılmalı ve kuru hamama yani saunaya devam edilmelidir. Hacamatlara hemen başlanmalı, bel ve diz hacamatlarına özel önem verilmelidir ("Hacamat" bölümüne bakınız.)
istatistiklerde, ABD'de 60 milyon "obez" bulunduğu ve bu hastalığın son on yıl içinde dört kat arttığı vurgulanmaktadır. İlk transgenik ürünler Amerikan marketlerinde 1993 yılında görüldü ve son 10 yıl içinde dört kat arttı. Bu iki verinin birbiriyle ilişkisi çok düşündürücü bir faktördür.
Türkiye'de son 13 yıldır genetiği değiştirilmiş ürünler çok hızlı bir şekilde yayılmıştır: Transgenik sebze ve tahıllar tarlaları, transgenik meyveler bahçeleri ve transgenik ürünler sahte koku ve renkleriyle rafları doldurmuştur. Buna paralel olarak son 13 yıldır obezite de yaygınlaşmaktadır-("GMO" bölümüne bakınız.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder