8 Mayıs 2009 Cuma

Bel ve boyun fıtığı

Omurgada her bir omurun arasında, omurganın hareketliliğini sağlayan ve kıkırdaktan oluşan esnek bir doku parçası bulunur ki buna disk denir. Ba­ğırsak, böbrek ve üreme organlarındaki hastalıklar, kireçlenme, düz taban, uygun sırt pozisyonuna sahip olmamak gibi bir nedenle disklerden biri esnekliğini yitirebilir ve küçülüp büzülebilir. Değişime uğramış bu disk omurga hattının dışına taşabilir. Bu duruma "bel fıtığı"," bel kayması" ya da "disk kayması" gibi adlar verilir. Aynı durum boyun omurlarından birinde meydana gelirse, "boyun fıtığı" denir. Bu bozularak yer değiştirme, disk ya­kınında bulunan, ayağa ya da kola giden siniri sıkıştırarak ya da ezerek ağ­rıya neden olur.
Tedavi
Tedaviye yatıp istirahat ederek başlanır.
Kürek kemiklerinden kuyruk sokumuna kadar olan bölgede, omurga­nın iki yanına ikişer sıra halinde 1 gün ara ile kupa kapatılır. Sonra bu böl­geye hindyağı, acı kavun yağı, düğün çiçeği yağı, papatya yağı, sarımsak yağı veya zakkum yağından herhangi biri sürülür.
Uyarı: Kupa ağrıyan yere kapatılmaz, ağrıyan yerin çevresine kapatılır. Mevsim ilkbahar veya sonbahar ise, bele 11-21 tane sülük konur. Sü­lükler düştükten sonra ışınlan yerlerin üzerine muhakkak birkaç defa kupa çekilir. Kupa çekmek bazen fıtıkların çıkmasını sağlar. Sülük mevsimi de­ğilse, bel ve kuyruk sokumundan hacamat yaptırılır.
Bunlarla bel ağrısı azalıp yok olabilir. Fakat belin tamamen ve sürekli sağlıklı olması için genel tedaviyi tamamlamak gerekir.

ilaçlar
Genel tedavi ile birlikte kullanılması gerekir.
v 10'ar gr. günlük, havlıcan ve zencefil öğütülür. 30 gr. dövülmüş çam fıstığı eklenir ve 200 gr. bal ile iyice yoğrulur. Bitene kadar sabah-ak-şam l'er tatlı kaşığı yutulur. Çam fıstığının ilaçlanmamış olmasına dik­kat edilmelidir.
v 30-50 gr. hindyağına aynı miktar kereviz yaprağı suyu karıştırılıp uy­kudan önce içilir.
Veya
v 21 gr. sinameki + 24 gr. damla sakızı + 15 gr. günlük + 24 gr. şeker öğütülür ve bu karışımdan bir kahve kaşığı her akşam suyla yutulur.
v Zakkum ağacının yaprakları ezilerek ağrıyan bölgeye koyulur. Üzeri­ne yağlı kağıt kapatılıp bantlanarak sabaha kadar bekletilir. Üç günde bir olmak üzere üç defa tekrarlanır, (toplam 9 gün).
Bu uygulama bel ağrısını giderir, böbrekleri kuvvetlendirir.
Ameliyata ancak, bozulan ve yer değiştiren disk komşu sinirler üzerin­de geri dönülmez bir tahribat oluşturuyorsa ya da omurilik üzerinde doğ­rudan ezici bir etkisi varsa başvurulabilir. Oysa bazı cerrahların basit bir bel ağrısına bile bel fıtığı teşhisi koyarak bel fıtığı tedavisi uyguladığı, hatta fı­tık ameliyatı yaptığı vakalar vardır.

1 yorum:

  1. Bu, diğer bloglarda bulunan rasgele yanlış bilgilerin değil, verilecek ayrıntıların türüdür. Paylaştığınız bu kadarını takdir ediniz.
    beyin cerrahi ankara

    YanıtlaSil