8 Mayıs 2009 Cuma

Menopoz

Sıhhatli bir kadının bir dönemden diğerine geçişi rahat olur. Hormon sistemindeki değişimlere bağlı olarak oluşan huzursuzluk, terleme, hafif kalp çarpıntısı ve benzeri belirtilerin, hamileliğin ilk haftaları ve ergenlik çağının başlangıcındaki belirtiler gibi, kısa bir süre olması normaldir.
Menopoz dönemine ait hiçbir özel hastalık yoktur ve olması da müm­kün değildir. Bu fıtrata aykırıdır. Ancak daha önceki hastalıklar bu dönem­de şiddetlenebilir ve derinleşebilir. Mesela, en çok rastlanan rahatsızlıklar­dan biri kemik erimesidir. Bu durumu oluşturan ciddi sebeplerden biri, vü­cudun, her ay 150-250 gr. kan atmaktan mahrum kalmasıdır. Vücut, adet kanaması ile her ay belli miktarda atık ve zararlı maddeyi atarak kurtulur­ken vücudun bu temizleme yolu menopoz nedeniyle kapanır.
Atıkları dışarı atamayan vücut onları damarların, kasların, eklemlerin ve kemiklerin etrafında biriktirmeye başlar. ("Hacamat" ve "Kemik erimesi bölümlerini okuyunuz). Bu durumda kadınların zararlı olan alışkanlıklarını frenlemekten başka çareleri kalmamaktadır.
Son zamanlarda jinekolojide, azalmaya yüz tutan hormonların azalma­sını durdurmak ve sentetik hormon takviyesi yapmak gibi zararlı bir uygulama başlamıştır. Kadın vücudu, yıllarca tüm bezleri ve sistemleri menopo­za hazırlar ve hormon değişimine alıştırır. Fiziksel ve manevi olarak derin değişimler oluşturur. Bu muazzam çalışmayı sentetik bir hormon takviyesi ile bozmak büyük bir cürettir.
Çocuğun ergenliğe, ergenin gençliğe geçmesini engellemeye çalışmak ne kadar anlamsız, zararlı ve garip bir davranış ise, menopozu uzaklaştır­mak ve yaşlanma dönemini durdurmak amacıyla hormon takviyesi yapmak da o kadar zararlı ve garip bir uygulamadır.
Erken menopoza engel olmak için bu noktaya gelmeden önce hastalık­lardan kurtulmak ve yaşam tarzını düzeltmek gerekir.
Menopoz rahatsızlıklarının tedavisi
Menopoz dönemine ait hiçbir özel hastalık olmadığı için, önceden va­rolan hastalıklar tedavi edilir:
• Tedavi, daha önce anlatılan hastalıklarda olduğu gibi yapılır ve tabi ki mide-bağırsak tedavisinden başlanır.
• Hacamat artık daha sık yapılmaya başlanır. ilk önce her hafta, sonra her ay, sonra da her 3 ayda bir.
• Her yıl karaciğer temizlemesi yapılır.
• Vücudun tabii sıcaklığı azalmaya başladığından, hafif, doğal, tatlı ve kolay hazmedilen yemekler tercih edilmelidir.
• Bağırsakları boşaltmak için öğütülmüş sinameki veya sinameki karışımı ve ara-sıra magnezyum sülfat kullanılır. ("Kabızlık" bölümüne bakınız.)
• Orucu çoğaltmak, yılda en az 3 ay oruçlu olmak ve haftada 1 gün aç­lık yapmak tavsiye edilir. Bunları yapanlar, ibadetlerini de çoğaltırlar­sa, sıhhatleri mükemmel duruma gelir.
• Bu yaştan sonra nem, yani hücrelerdeki su kaybı hızlanır ve ihtiyarlık çabuklaşır. O yüzden su kalitesine dikkat etmek, durgun su ve ağır su­lardan kaçınmak ve sadece hafif suları kullanmak gerekir. Kaliteli subulunamazsa su yerine meyve, sebze, karpuz yemek, meyve-sebze su­yu ve taze yoğurt suyu tüketmek gerekir. Vücudun doğal nem kaybını artıran, su-tuz dengesini bozan yapay tuzdan, katkılı tuzdan ve bütün katkılı yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder