7 Mayıs 2009 Perşembe

Saç Dökülmesi

Saçlar beynin genel durumunu gösterir. Beyni sağlıklı ve kuvvetli olan­ların saçları çocuklukta sarışın, ergenlikte kızılımsı, gençliğinde kahveren­gi veya siyah; düz veya kıvırcık değil, dalgalıdır. Yaş ilerledikçe saçlar ya­vaş yavaş seyrekleşir ve beyazlaşır. Sağlıklı insanın saçı gençlikte de yaşlı­lıkta da çabuk uzar.
Saçların durumu karaciğer, safra kesesi, kalp, akciğerler, yumurtalıklar, bağırsaklar, böbrekler ve idrar yolları ile bağlantılıdır. Karaciğer ve safra kesesi sağlıklı değilse, başın yan taraflarında saç dökülmesi başlar. Böbrek veya kalp zayıf ise, baş ortasındaki saçlar seyrekleşir ve zayıflar. Akciğerler hasta ise saçlar kuru ve cansız olur. Yumurtalıklar rahatsızsa, saç uçlarında kırılma ve çatallaşma meydana gelir.
Vücuttaki atıklar saçlar ve tırnaklar vasıtasıyla dışarı atılır. En zararlı atıklar, kan vasıtasıyla tırnaklara ve saç soğancıklarına daha sonra da saçla­ra gönderilir. Hergün yaklaşık 20 saç teli dökülür.
Kan zehirli ise, zamanla saç soğancıklarını zehirleyerek kurutur ve aşırı saç dökülmesi meydana gelir. Kanı zehirli insanın tırnakları kalın ve çizgi­li, mor, gri veya lekeli olur.
Yeni dökülmeye başlayan saçları kurtarmak mümkündür. Fakat uzun sü­reli kellikten sonra saçın çıkmasını beklemek kuruyan ağaçtan meyve bek­lemek gibidir. Kuruyan saç soğancıklarının bir daha canlanması da imkan­sızdır.
Saç dökülmesinde, klorlu temizleme maddelerinin, deterjanların, korti­zon, doğum kontrol hapları gibi ilaçların ve kimyasal saç boyalarının etki­si çok büyüktür.
Kimyasal madde üreten fabrikalara yakın ikamet etmek, sürekli trafiği" yoğun olduğu yerlerde bulunmak, bilgisayarda çok çalışmak ve mikrodalga fırın kullanmak saç dökülmesine sebep olabilir.
Tedavi:
v Zararlı yiyecekler kesinlikle terk edilir ve doğal beslenmeye özen gös­terilir. Sırayla anason çayı, biberiye ve ısırganotu çayı içmek, çiğ dol­ma biber, salatalık, soğan, sarımsak, maydanoz, tere, dereotu yemek saçları kuvvetlendirir.
v Yemekler düzeltilir, karaciğer ve kan temizlemesi yapılır, haftada 1 gün açlık yapılır ve her açlık günü hacamat yaptırılır.
v Hacamatlar, omuz, boyun, kata, kürek kemikleri arası, bel ve kuyruk sokumu ve dizlerden yaptırılır. 3 ay sonra bir daha tekrarlanır.
v Her ilkbahar ve sonbaharda, kulakların arkasına, boyna, saç açıklıklarına ve makata sülük konur. Saç dökülmesini hemen durduran mucizevi bir işlemdir.
İlaçlar:
v İlkbaharda 30-40 gün boyunca çimlenmiş arpa veya buğday kullanmak saçları güzelleştirir, parlatır ve sıklaştırır.
v Her gün 1 defa veya haftada 3 defa ince öğütülmüş çörekotu ile karış­tırılmış zeytinyağı kafa derisine masaj yaparak sürülürse ve şampuan yerine yumurta sarısı, yoğurt suyu, yağsız yoğurt veya ıslatılmış kepek­li ekmek kalıntısı kullanılırsa, saçların tüm problemleri yok olur, hatta beyaz saçlar siyahlaşır.
v Biberiyeli elma sirkesi kafa derisine masaj yapılarak sürülürse veya li­mon suyu ya da kaynatılmış maydanoz suyu ile karıştırılıp saçlar bununla yıkanırsa, saçlar kuvvetlenir ve uzamaya başlar. Biberiyeli elma sirkesi için "Kan ve damarların temizlenmesi" bölümüne bakınız.
Saç dökülmesini durduran, saçların sıklaşmasını ve uzamasını sağlayan ka­fa derisine masaj yaparak sürülen ilaçlar:
v Ceviz kabuğu fırında iyice kavrulur, öğütülür, zeytinyağı ve 1 -3 dam­la gül yağı ile karıştırılırarak kafa derisine sürülür.
v Taze ısırganotu ezmesi veya suyu, sirkeyle birlikte kafa derisine sürülürse, sedef ve kepeği yok eder, yaraları kapatır, saçları güçlendirir, parlatır ve sıklaştırır.
v Keten tohumu iyice kavrulurarak dövülür veya öğütülür. Keten yağı, zeytinyağı, veya susam yağı ile karıştırılır ve kafa derisine sürülür.
v tane ceviz + 40 tane hurma çekirdeği fırında iyice kavrulur. Sonra 15-20 tane acı badem + 30-40 tane acı biber tohumu eklenerek ince öğütülür ve zeytinyağı ile karıştırılıp merhem olarak kullanılır.
Hadis-i Şerifte: "Saçlarınızın üzerinizde hakkı vardır. Onları tarayın ve yağlayın" buyruluyor. Hz. Ali (r.a.) 'Tarak kullanmaya bakın. Tarak gamı, vebayı ve fakirliği giderir, gözleri kuvvetlendirir" diyor.
İnsan anatomisini ve fizyolojisini bilen, bu hadislerin manasını anlar Bilmeyenin ise bunlara inanması yeterlidir. Tarağın tahta veya kemik gibi doğal malzemelerden olması gerekir. Saçları taramaya kafanın ortasından başlayıp önce sağ, sonra da sol tarafa geçilir. Saç boyaları, lenfoma ve mesane kanseri riskini artırır:
Saç boyalarının üretiminde kullanılan, lenfoma ve mesane kanserine ne­den olabilen 22 çeşit kimyasal katkı maddesinin saç boyası üretiminde kul­lanılması yasaklanmıştır. Ancak hu "saç boyas! artık zararsız oldu" anlamı­na gelmiyor. Saç boyası üretiminde kullanılan ve yeterince araştırılmayan katkı maddeleri ve yeni kimyasal katkı maddeleri de benzer tehlikeler ya­ratabilir.
Kafada bıngıldak denilen ve vücudun her hücresiyle bağlantılı bir ener­ji merkezi vardır. Buna ek olarak iki kaş arasından ense çukuruna kadar uza­nan bölgede bulunan yaklaşik 100 tane akupunktur noktası, idrar yollarına enerji akımı ile bağlantılıdır. Kimyasal boyalar ve şampuanlar dahil saçlara ve kafaya sürülen maddelerin zararı veya yararı enerji akımı vasıtasıyla vü­cudun her noktasına ve ayrıca idrar yollarına hatta hamile kadının rahmin­deki bebeğe inmektedir. Bu sebepten şampuan yerine yoğurt suyu, taze yu­murtanın sarısı, ıslatılmış kepek veya doğal sabun kullanmak gerekir. Kına, meşe kabuğu, ceviz kabuğu gibi doğal boyalar faydalıdır ("Kına" bölümüne bakınız.) Saçlardaki kepeğe karşı:
v Boyun ve kürek kemikleri arasından hacamat yaptırılır. Kulakların arka­sına ve boyuna sülük konur. Tesiri çok büyüktür.
v 100 gr. kereviz yaprağı suyu veya 100 gr. kırmızı pancar suyu 30 gr. sirke ile karıştırılarak 2 hafta süreyle her gün baş derisine sürülür.
v Kafa derisine sürülen enginar suyu, bilhassa yabani enginar suyu kepe­ği yok eder.
Veya
v Badem öğütülür ve gerekli miktarda sirke ile karıştırılır. Akşam kala de­risine sürülür ve sabaha kadar bırakılır.
Veya
v Bakla, susam, kavun çekirdeği eşit miktarlarda karıştırılıp öğütülür. Sonra gerekli miktarda kırmızı pancar suyu ile karıştırılıp baş derisine sürülür. Her ikinci gün, içine bir kaç damla gül yağı damlatılmış zey­tinyağı sürülür.
En kuvvetli merhem:
v Eşit miktarlarda ince öğütülümüş ve ince elekten geçirilmiş şişe camı ve ince öğütülmüş kara hardal, gerekli miktarda zeytinyağıyla karıştı­rılır ve kafa derisine sürülür.

3 yorum:

  1. Beyni saglikli insan cocukken sarisinimsi sac denmis??? Siyahi irklar sagliksiz mi?? Anne baba kapkara ise cocuk da kapkara doguyor. Nasil sari saci olabilir?.. ilginc bir bilgi...

    YanıtlaSil